BAKŁAŻANOWE ROLADKI ZE SZPINAKIEM I SEREM RICOTTA W SOSIE MARINARA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Roladki te to delikatna przystawka na letnie spotkania rodzinne. Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 bakłażany
    1 kubek sera ricotta (250g)
    1 szklanka startego sera mozzarella
    1/2 szklanki startego sera parmezan
    50 dag świeżego szpinaku
    1 jajko
    sól, pieprz do smaku

    1 szklanka sosu pomidorowego marinara

    2 łyżki oleju
    ser mozzarella do posypania



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Przystawki

Bakłażanowe roladki ze szpinakiem i serem ricotta w sosie marinara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana umyć, odkoić końce i pokroić na dosyć cienkie krążki. Foremki do pieczenia nasmarować olejem, poukładać pojedyńczo obok siebie krążki bakłażana i wstawić do piekarnika na ok. 10-15 minut do lekkiego podpieczenia.
  • 2. Szpinak sparzyć wrzątkiem, odcedzić, przestudzić i mocno odcisnąć.
  • 3. Farsz:
    Ser ricotta, mozzarella, parmezan razem wymieszać. Dodać jajko i pokrojony na mniejsze części szpinak, doprawić pieprzem i solą, razem wszystko wymieszać.
  • 4. Na każdy krążek bakłażanu nakładać łyżką farsz, zwinąć w rulonik. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć część sosu marinara, na nim układać roladki.CaCałość zalać pozostałą częścią sosu.Posypać resztą sera mozzarella.
  • 5. Naczynie nakryć folią alumioniową, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować