Bakłażanowe roladki ze szpinakiem i serem ricotta w sosie marinara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana umyć, odkoić końce i pokroić na dosyć cienkie krążki. Foremki do pieczenia nasmarować olejem, poukładać pojedyńczo obok siebie krążki bakłażana i wstawić do piekarnika na ok. 10-15 minut do lekkiego podpieczenia.
2.Szpinak sparzyć wrzątkiem, odcedzić, przestudzić i mocno odcisnąć.
3.Farsz:
Ser ricotta, mozzarella, parmezan razem wymieszać. Dodać jajko i pokrojony na mniejsze części szpinak, doprawić pieprzem i solą, razem wszystko wymieszać.
4.Na każdy krążek bakłażanu nakładać łyżką farsz, zwinąć w rulonik. Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć część sosu marinara, na nim układać roladki.CaCałość zalać pozostałą częścią sosu.Posypać resztą sera mozzarella.
5.Naczynie nakryć folią alumioniową, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.
Komentarze