Roladki z bakłażana i spaghetti

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Są idealne zarówno na obiad w gronie rodziny, jak i na kolację we dwoje.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 2 bakłażany
    ● duża cebula
    ● 50 dag mielonego mięsa
    ● puszka pomidorów bez skórki
    ● ok. 25 dag spaghetti
    ● op. sosu pomidorowego do spaghetti
    ● 20 dag żółtego sera
    ● przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek
    ● łyżeczka cukru
    ● olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Roladki z bakłażana i spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, odcinamy
    końce i kroimy
    wzdłuż w 0,5-cm plastry.
    Lekko oprószamy
    solą. Smażymy
    na małej ilości oleju
    z obu stron na półmiękko.
  • 2. Sos przygotowujemy
    według
    przepisu na opakowaniu.
    Dodajemy
    pomidory i doprawiamy
    cukr czosnkiem i bazylią. Dusimy
    kilka minut.
  • 3. Cebulę siekamy i podsmażamy.
    Dodajemy mięso. Smażymy.
    Mieszamy z sosem. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 4. Makaron gotujemy al dente
    w osolonej wodzie. Dokładnie
    odcedzamy.
  • 5. Na dno naczynia żaroodpornego
    wykładamy cienką warstwę
    sosu. Na talerzu kładziemy
    po 2 plastry bakłażana, na
    bakłażany – garść makaronu
    i polewamy 2 łyżkami sosu.
    Zwijamy i układamy w naczyniu.
    Polewamy resztą sosu.
    Posypujemy startym serem.
    Zapiekamy 20 minut w 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować