Roladki z bakłażana

0 (0 ocen)

  • 50 min

Moi domowniczy określili je jednym słowem ; magia a więc cóż więcej pisać

  • 50 min

Składniki:

  • 1 bakłażan

    15 dkg pieczarek

    1/2 cebuli

    1 pomidor

    2 łyżki oleju

    sól i pieprz

Roladki z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z bakłażana 1. Bakłażana kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. dobrze nasalamy i odstawiamy na 30 min.

    Po upływie tego czasu opłukujemy bakłażana pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem,następnie grilujemy z obydwu stron na rozgrzanej patelni do grilowania ( bez dodatku tłuszczu)

    Pomidora kroimy w grubsze plastry i grilujemy z obydwu stron.

    Cebulę obieramy i drobno siekamy,pieczarki myjemy i zcieramy na tarce o dużych oczkach.

    Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę,następnie dodajemy pieczarki i wszystko razem podsmażamy,doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Na ugrilowany bakłażan kładziemy plaster grilowanego pomidora i łyżeczkę uduszonych pieczarek,delikatnie zwijamy.

    Zapiekamy gotowe roladki w naczyniu żaroodpornym przez około 10 min w 180°C.

    Smacznego

Porady

Bakłażana należy nasolić i odstawić na 30 min a następnie wypłukać pod bieżącą wodą aby pozbyć się jego goryczy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy