Roladki z bakłażana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Grillowany bakłażan z pastą z fety i orzechów

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szt. bakłażana
    1 łyżka oliwy
    1 pęczek młodego szczypiorku
    20 dag sera feta
    40 dag orzechów włoskich
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz

Roladki z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posolić i odstawić na 30 min.
    Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać. Fetę rozdrobnić widelcem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt i doprawić do smaku. Dodać orzechy i całość wymieszać.
    Bakłażany odsączyć z nadmiaru wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry skropić oliwą i doprawić. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec z obu stron, aż warzywa się zrumienią.
    Grillowane plastry rozłożyć na talerzu, nałożyć farsz i zwinąć, formując roladkę. Na koniec przewiązać szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy