Roladki wołowe z kaszą gryczaną.

5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wykwintne,pyszne roladki mięsne które pasują do wszystkiego ziemniaków,kasz i klusek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Roladki:
    1 kg wołowiny(np.z udźca)
    100 g chudego wędzonego boczku
    100 g cienkiej
    2 ogórki kiszone
    1 szklanka bulionu wołowego
    1 cebula
    1 łyżka masła klarownego
    musztarda z ziarenkami gorczycy
    mąka
    sól
    pieprz
    Kasza gryczana
    100 g kaszy gryczanej
    1 marchewka
    1 cukinia
    olej z oliwek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól


Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki wołowe z kaszą gryczaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w plastry,rozbić dość cienko,przyprawić solą i pieprzem,posmarować musztardą.
    Boczek ,ogórki i kiełbasę pokroić w kostkę.
    Na rozbitych płatach mięsa rozłożyć pokrojone w kostkę ogórki,boczek i kiełbasę,po czym zwinąć w roladę spiąć wykałaczkami lub związać sznurkiem wędliniarskim,obtoczyć w mące,obsmażyć na maśle z każdej strony,rolady przełożyć do garnka.
  • 2. Na patelni z pozostałym tłuszczem podsmażyć pokrojoną cebulę,przełożyć do rolad , podlać bulionem,wrzucić ziele angielskie,liść laurowy i dusić do miękkości około 1 godziny.
    Pozostały sos można podbić niewielką ilością mąki i śmietany.
  • 3. Kaszę przesmażyć na oliwie,następnie zalać wodą,posolić i ugotować.
    Warzywa umyć,marchewkę obrać i razem z cukinią pokroić w kostkę,poddusić na oliwie zaczynając od marchewki,wymieszać z ugotowaną kaszą.

Porady

Do roladek możemy również podać ulubioną sałatkę lub surówkę .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Kasza gryczana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować