2 ładne plastry wołowiny (u mnie z rostbefu)
6 kawałków karczochów odsączonych z oleju
kilkanascie słupków papryki (kolor dowolny)
2 spore suszone pomidory odsączone z oleju
250ml wywaru (ja miałam z kostki mięsnej)
mąka ziemniaczana
papryka słodka w proszku
olej do smażenia
sól,pieprz
dodatkowo nici do związania roladek
Roladki wołowe z karczochem, papryką i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry mięsa myjemy ,osuszamy i rozbijamy na jak najcieńsze płaty,najlepiej przez folię żeby nie podziurawić jej.
2.Każdy oprószyć solą i zmielonym pieprzem.
3.Na kazdym płacie poukładać po 3 karczochy kilka pasków papryki i po jednym suszonym pomidorku.
4.Teraz zawijamy,najpierw dłuższe boki a następnie w rulon. Każdą roladkę owijamy nicią i obtaczamy w mące ziemniaczanej wymieszanej razem z czerwoną papryką (tak na pół szklanki dodać 4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku)
5.Gotowe obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z wszystkich stron.
6.Do szybkowara wlewamy wywar,wkładamy roladki,Przykrywamy pokrywą i ustawiamy na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszamy ogień minimalnie i "szybkowarowarujemy" 20 - 25 minut. Zdejmujemy szybkowar z ognia,odparowujemy i jak już puści blokada otwieramy i gotowe.
Podajemy z ulubionymi dodatkami,polane sosikiem .. .
Porady
* Jeśli sos by był za mało gęsty można go zagęścic 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości wody.
* Proszę pamietać ze każdy szybkowar jest inny i czas "szybkowarowania" może być różny.
Komentarze