Roladki wołowe z kapustą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy.Pokrojony boczek układamy na wołowinie.Tak przygotowane mięso smarujemy musztardą. Następnie układamy na nim pokrojoną paprykę w cienkie paseczki.Zwijamy rolady i spinamy wykałaczkami.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbek czosnku pokrojony w plastry i układamy mięso. Mięso obsmażamy z każdej strony na brązowy kolor. Następnie podlewamy 1/2 szklanki wody, dodać ziele angielskie i liścia laurowego , dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut
2.Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody, dusimy pod przykryciem. Cebulę pokroić drobno, dodać do kapusty i całość zamieszać. Dodać kostkę rosołową i pieprz. Dusić, aż kapusta zmniejszy swą objętość.W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do kapusty, dusić, aż woda wyparuje z kapusty.dodac cukier i sól do smaku. Zrobić zasmażkę: na rozgrzanym maśle zrumienić mąkę i dodać całość do kapusty, zamieszać, aż bigos zgęstnieje.
3.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, tłuczemy tłuczkiem, dodajemy masło i mleko. Mieszamy. podajemy posypane ze szczypiorkiem.
Komentarze