Roladki wołowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne polskie danie

  • 60 min

Składniki:


  • 1/2 kg wołowiny (zrazowa dolna)
    50 g wędzonego boczku
    cebula
    łyżka musztardy
    łyżka koncentratu pomidorowego
    4 łyżki gęstej śmietany
    łyżka mąki
    smalec
    ogórek konserwowy
    sól ,pieprz

Roladki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso starannie opłukałem pod bieżącą zimną wodą. Pokroiłem na cztery plastry , lekko rozbiłem zwilżonym wodą tłuczkiem.
    Każdy plaster mięsa natarłem solą , oprószyłem świeżo zmielonym pieprzem , posmarowałem musztardą i koncentratem pomidorowym.
    Cebulę obrałem , umyłem , pokroiłem w piórka. Boczek pokroiłem w plasterki. Na rozbitych płatach wołowiny ułożyłem plasterki boczku , pokrojoną cebulę , czosnek. Zwinąłem ciasno związałem nitką , zrumieniłem na smalcu.
    Podlałem wodą , udusiłem do miękkości ok. 40 minut. Wyjąłem roladki. Do sosu dodałem wymieszaną mąkę z przegotowaną wodą , zagotowałem dodałem śmietanę . Ponownie włożyłem roladki , dusiłem ok. 5 minut. Przed podaniem zdjąłem nitkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy