Roladki wieprzowe z sosem paprykowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1.Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny i odstawiamy na 30 min.
2.Paprykę myjemy, osuszamy oraz usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w paski.
Ser żółty kroimy w słupki. Cebulę oczyszczamy, obieramy i kroimy połowę w piórka drugą połowę w kostkę.
3. Mięso rozkładamy, smarujemy łyżeczką musztardy i układamy na krawędzi ser, paprykę, cebulę oraz małą gałązkę koperku. Zwijamy szczelnie a następnie uformowaną roladkę zawijamy w plaster boczku po czym spinamy wykałaczką.
4. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem na które posypujemy starty ser żółty, pomidory pokrojone w ćwiartki oraz szczypior. Piec w piekarniku przez 60 min.
5.Sos: Paprykę pokrojoną w kostkę dusimy na niewielkiej ilości masła. Obrane pomidory, cebulę pokrojone w kostkę dodajemy do duszenia aż otrzymamy sos. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek pokrojony w plasterki oregano, sól, pieprz, koper.
Tak uzyskany sos wlewamy na roladki 20minut przed końcem pieczenia.
Porady
Jako farsz do roladek można użyć dodatkowo ogórek konserwowy lub pieczarki.
Podawać z ryżem lub innymi dodatkami.
Komentarze