Roladki wieprzowe z serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosta i smaczna odmiana dla mielonego

  • 30 min

Składniki:


  • 80 dag łopatki wieprzowej
    30 dag sera żółtego twardego
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    2 czerstwe bułki kajzerki
    2 jajka
    sól
    pieprz
    łyżeczka czerwonej papryki
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia

Roladki wieprzowe z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • roladki 1. Ser żółty kroimy w paseczki ok. 1 cm na 1 cm i długości ok. 8 cm.
    Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Bułki namaczamy w wodzie i mocno je odciskamy.
    Cebulę i czosnek obieramy (cebulę kroimy na mniejsze kawałki, żeby nam się do maszynki do mielenia zmieściła).
    Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy kolejno łopatkę, czosnek, cebulę i odciśniętą bułkę. Do masy wbijamy jajka, dodajemy paprykę, sól i sporo pieprzu i ręką dokładnie wyrabiamy.
    Teraz przystępujemy do formowania roladek.
  • nakładanie sera na roladkę 2. Na rękę bierzemy odpowiednią ilość mięsa ( tak wielkości dorodnego pączka :-)), tworzymy płaski placek, na który nakładamy ser.
  • zlepiamy roladkę 3. Teraz zlepiamy dokładnie jego brzegi, formujemy roladkę.
  • obtaczamy roladkę w bułce tartej 4. Każdą roladkę obtaczamy w bułce tartej.
  • gotowe roladki przed smażeniem 5. Tak przygotowane roladki "odpoczywają" przed smażeniem ok. 5 minut.
    Z tej porcji wyszło mi 11 sztuk.
  • roladki 6. Na patelni rozgrzewamy dość sporo oleju ( tak żeby roladki były zanurzone do 1/3 wysokości ). Smażymy z każdej strony na piękny, rumiany kolor.

Porady

Gotowe roladki podajemy z ziemniaczkami i surówką lub ze świeżym pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy