Roladki wieprzowe z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser żółty kroimy w paseczki ok. 1 cm na 1 cm i długości ok. 8 cm.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Bułki namaczamy w wodzie i mocno je odciskamy.
Cebulę i czosnek obieramy (cebulę kroimy na mniejsze kawałki, żeby nam się do maszynki do mielenia zmieściła).
Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy kolejno łopatkę, czosnek, cebulę i odciśniętą bułkę. Do masy wbijamy jajka, dodajemy paprykę, sól i sporo pieprzu i ręką dokładnie wyrabiamy.
Teraz przystępujemy do formowania roladek.
2.Na rękę bierzemy odpowiednią ilość mięsa ( tak wielkości dorodnego pączka :-)), tworzymy płaski placek, na który nakładamy ser.
3.Teraz zlepiamy dokładnie jego brzegi, formujemy roladkę.
4.Każdą roladkę obtaczamy w bułce tartej.
5.Tak przygotowane roladki "odpoczywają" przed smażeniem ok. 5 minut.
Z tej porcji wyszło mi 11 sztuk.
6.Na patelni rozgrzewamy dość sporo oleju ( tak żeby roladki były zanurzone do 1/3 wysokości ). Smażymy z każdej strony na piękny, rumiany kolor.
Porady
Gotowe roladki podajemy z ziemniaczkami i surówką lub ze świeżym pieczywem.
Komentarze