5 kotletów schabowych
1 młoda, mała cukinia
Musztarda bawarska do smarowania
Oliwa do oliwek
Przyprawy: sól ziołowa, pieprz, chili
1 jajo
Bułka tarta na panierkę
Olej do smażenia
Roladki wieprzowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym, włóż do plastikowego woreczka i płaskim rondelkiem rozbij mięso. Wyjmij i oprósz z obu stron solą ziołową, pieprzem oraz chili. Posmaruj każdego schabowego musztardą.
2.Cukinię umyj, odetnij końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw tnij cukinię wzdłuż na cienkie, długie plastry (min. 10 szt). Rozgrzej łyżkę oliwy do oliwy i smaż plastry cukinii z obu stron po kilka minut. Miękkie plastry cukinii połóż na środek mięsa. Zawiń w roladkę.
3.Jajko roztrzep i namocz w nim roladki, następnie panieruj w bułce tartej.
4.Olej rozgrzej i smaż roladki z każdej strony na rumiano, zaczynając od strony ze złączeniem – wtedy roladki się nie rozejdą.
Porady
Do smacznych roladków można podać ugotowany makaron ze sosem cukiniowo-grzybowym i sałatką z ogórka i pomidora.
Komentarze