Roladki w sosie selerowym ze słodkimi frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozbijamy na cienkie plastry. Marchewkę i kiełbasę kroimy w słupki, cebulę w grube piórka, seler w kostkę. Plastry schabu doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, smarujemy musztardą, na jednym boku układamy po 2-3 słupki marchewki, słupek kiełbasy i kilka piórek cebuli, ciasno zwijamy podwijając brzegi do środka( podobnie jak przy gołąbkach). Rolady owijamy nicią kuchenną lub spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na złoto na patelni z wysokim brzegiem, gdy rolady będą rumiane wrzucamy na patelnię seler i pozostałą marchewkę i cebulę. Podlewamy wodą, dusimy.
2.Bataty obieramy, kroimy jak frytki, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Smażymy na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.
3.Gdy roladki będą już miękkie zdejmujemy je z patelni, a powstały sos blendujemy z dodatkiem melasy buraczanej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Porady
Sos selerowy i bataty są dosyć słodkie w smaku, dlatego dodatek powinien z nimi kontrastować. Dobrym dodatkiem będzie np. mizeria
Komentarze