Każdy ma swój ulubiony sposób robienia tych roladek/zrazów. Ja proponuję je w sosie grzybowo-śliwkowym z dodatkiem rozmarynu. Sos jest bardzo aromatyczny i ciemny a roladki delikatne i kruche.
2 godz.
Składniki:
700 g sznycli z mięsa wieprzowego, 5 dużych plastrów
2 duże ogórki kiszone
2 cebule
1 kromka ciemnego chleba
1 garść suszonych grzybów
4-5 suszonych śliwek
kilka łyżek ostrej musztardy np. Dijon
4 gałązki świeżego rozmarynu
sól, świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy do smażenia
kilka wykałaczek
Roladki-zrazy w sosie grzybowo-śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso włóż do mocnego worka i roztłucz tłuczkiem na cienkie plastry.
2.Ogórek, cebulę, chleb pokrój w paski.
3.Każdy plaster mięsa posmaruj z wewnętrznej strony musztardą, nałóż po 2-3 kawałki ogórka, cebuli, chleba i 2-3 listki rozmarynu. Zwiń roladki i każdą zepnij wykałaczkami. Roladki delikatnie posól i posyp pieprzem.
4.Na patelnię wlej olej i rozgrzej go, na taki kładź roladki i przesmażaj z każdej strony, aż się zabrązowią.
5.Śliwki przekrój na pół, wrzuć na patelnię do roladek, dodaj też grzyby i gałązki rozmarynu. Wlej 1 szklankę wody i przykryj całość, zmniejsz ogień i duś roladki do momentu, aż będą miękkie, do 2 godzin.
6.Zaglądaj co jakiś czas do roladek i uzupełniaj wodę, by roladki się nie przypaliły. Możesz też je przekręcać, by się równomiernie udusiły.
7.Na sam koniec wyjmij roladki a sos dopraw solą i pieprzem. Możesz go zblendować lub przelać przez sito. Ale najlepszy jest gdy są kawałki grzybków i śliwek.
Komentarze