Roladki-zrazy w sosie grzybowo-śliwkowym

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Każdy ma swój ulubiony sposób robienia tych roladek/zrazów. Ja proponuję je w sosie grzybowo-śliwkowym z dodatkiem rozmarynu. Sos jest bardzo aromatyczny i ciemny a roladki delikatne i kruche.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 700 g sznycli z mięsa wieprzowego, 5 dużych plastrów
    2 duże ogórki kiszone
    2 cebule
    1 kromka ciemnego chleba
    1 garść suszonych grzybów
    4-5 suszonych śliwek
    kilka łyżek ostrej musztardy np. Dijon
    4 gałązki świeżego rozmarynu
    sól, świeżo mielony pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
    kilka wykałaczek
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Roladki-zrazy w sosie grzybowo-śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso włóż do mocnego worka i roztłucz tłuczkiem na cienkie plastry.
  • 2. Ogórek, cebulę, chleb pokrój w paski.
  • Roladki przed zwinięciem 3. Każdy plaster mięsa posmaruj z wewnętrznej strony musztardą, nałóż po 2-3 kawałki ogórka, cebuli, chleba i 2-3 listki rozmarynu. Zwiń roladki i każdą zepnij wykałaczkami. Roladki delikatnie posól i posyp pieprzem.
  • Przesmażanie roladek 4. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go, na taki kładź roladki i przesmażaj z każdej strony, aż się zabrązowią.
  • 5. Śliwki przekrój na pół, wrzuć na patelnię do roladek, dodaj też grzyby i gałązki rozmarynu. Wlej 1 szklankę wody i przykryj całość, zmniejsz ogień i duś roladki do momentu, aż będą miękkie, do 2 godzin.
  • 6. Zaglądaj co jakiś czas do roladek i uzupełniaj wodę, by roladki się nie przypaliły. Możesz też je przekręcać, by się równomiernie udusiły.
  • 7. Na sam koniec wyjmij roladki a sos dopraw solą i pieprzem. Możesz go zblendować lub przelać przez sito. Ale najlepszy jest gdy są kawałki grzybków i śliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Suszone grzyby Suszone śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować