Roladki w galarecie

4.5 (152 ocen)

  • 50 min

Udko tak samo smaczne jak i pierś z kurczaka.

  • 50 min

Składniki:

  • udka z kurczaka 2 sztuki
    pieczarki 10 sztuk
    papryka 1/2 strąka
    groszek konserwowy 1/2 puszki
    starty żółty ser 1 łyżka
    siekana natka pietruszki 1 łyżka
    bułka tarta 2 łyżki
    jajko 1 sztuka
    cebula 1 sztuka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia
    bulion 1/2 litra
    żelatyna wg przepisu na opakowaniu
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki Przekąski

Roladki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, przekrawamy na dwie części i wyjmujemy kości. Nacieramy solą i pieprzem (ewentualnie przyprawą do kurczaka).Lekko rozbijamy. Pieczarki myjemy (jeśli trzeba to je obieramy), kroimy w dość grube plasterki. Wrzucamy na patelnię i odparowujemy. Trochę podsmażamy. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pieczarek, studzimy. Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek razem z tartą bułką, serem i natką pietruszki. Dodać jajko wymieszać i doprawić do smaku. Przygotowanym farszem napełniamy części udek i spinamy wykałaczkami (można obwiązać nitką). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlewamy odrobiną bulionu i dusimy do miękkości pod przykryciem. Udka można też panierować w jajku i bułce tartej i smażyć jak kotlety tylko dłużej. W gorącym bulionie rozmieszać żelatynę według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Na półmisek wyłożyć groszek i układać na nim przestudzone roladki (wyjąć wykałaczki). Zalać tężejącą żelatyną. Udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować