Roladki powstały dla potrzeby chwili. Córka stwierdziła, że typowe kotlety schabowe są mało zdrowe i woli coś pieczonego. Tak powstał pomysł zrobienia czegoś innego.
Roladki schabowe z serem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu mocno rozbić. Natrzeć solą , pieprzem. Ser pokroić na cienkie plasterki, cukinię obrać, pokroić ma niewielkie cienkie półplasterki, paski suszonych pomidorów odsączyć z oleju.
Na rozbite i przyprawione plastry schabu nałożyć 2-3 plastry sera, kilka pasków pomidora, kilka pasków cukini. Zwinąć ciasno w roladkę. Przekłuć wykałaczką by roladka podczas pieczenia nie otworzyła się.
Postąpić tak ze wszystkimi porcjami. Roladki ułożyć w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przykryć resztą sera i cukini.
Piec około 30- 40 min w nagrzanym do 150 stopni piekarniku.
Po upieczeniu posypać ziołami prowansalskimi.
Podawać z ziemniakami, makaronem, kluskami.
Komentarze