Roladki śląskie z mięsa mielonego

  • wyświetlono: 489 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Roladki śląskie z mięsa mielonego to pyszna alternatywa dla klasycznego kotleta mielonego. Roladki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W połączeniu z niezwykle aromatycznym farszem i sosem tworzą idealny obiad dla całej rodziny.

Kuchnia Marty
  • 5 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na roladki:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 jajko
4 łyżki kaszy manna
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
pieprz
1 czerwona papryka
1-2 cebule
ok. 100 g boczku surowego wędzonego
2 ogórki kiszone

Składniki na sos:
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka – korzeń
kawałek selera – korzeń
liść laurowy
2-3 ziela angielskiego
sól
pieprz
opcjonalnie kilka suszonych grzybów
1 łyżka oleju
2-3 szklanki wody

Dodatkowo:
mąka do obtaczania roladek
olej do smażenia roladek

Sposób przygotowania przepisu:

Roladki śląskie z mięsa mielonego

  • 1. Przygotowanie roladek śląskich:
    Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Ogórki, paprykę i boczek kroimy w słupki. Cebule w pióra.
    Mięso rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na środku każdej rolady układamy po kilka kawałków papryki, ogórka, boczku i cebuli. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
    Podsmażone rolady śląskie z mięsa mielonego przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Przygotowanie sosu:
    Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebule kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na tłuszczu, który został z roladek – można dodać dodatkowo łyżkę oleju. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy kilka chwil i zalewamy wodą. Dodajemy pokruszone, suszone grzyby. Sos dusimy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja taki sos często miksuje – żeby był gładki. Sosem zalewamy roladki, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Roladki zapiekamy przez ok. 1 ½ – 2 godzin.
    Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonemieloneroladyrolady z mięsa mielonegośląskie rolady inaczej

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki z mięsa mielonego z serem , szynką i jabłkiem

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Roladki z mięsa mielonego z serem , szynką...

Roladki z mięsa mielonego z serem...

roladki z mięsa mielonego

Dodane przez: Barbequ

Roladki z mięsa mielonego i pieczone ziemniaczki

coś innego niż zwykłe mielone......

ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO Z CAMEMBERTEM

Dodane przez: martula85

ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO Z CAMEMBERTEM

Mięso mielone możemy podać na wiele...

Zrazy z mięsa mielonego

Dodane przez: Andzia Pichci

Zrazy z mięsa mielonego

Mięso mielone to wiele możliwości...

roladki z ziemniakami i surówką

Dodane przez: monikam

Roladki z mięsa mielonego z nadzieniem

By trochę odmienić tradycyjnego...

Roladka z mięsa mielonego podana z ziemniakami i surówką.

Dodane przez: emilian

Roladka z mięsa mielonego.

Jest to prosta potrawa dla tych,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE