Roladki śląskie z mięsa mielonego to pyszna alternatywa dla klasycznego kotleta mielonego. Roladki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W połączeniu z niezwykle aromatycznym farszem i sosem tworzą idealny obiad dla całej rodziny.
2 godz.
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
Składniki na roladki:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 jajko
4 łyżki kaszy manna
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
pieprz
1 czerwona papryka
1-2 cebule
ok. 100 g boczku surowego wędzonego
2 ogórki kiszone
Składniki na sos:
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka – korzeń
kawałek selera – korzeń
liść laurowy
2-3 ziela angielskiego
sól
pieprz
opcjonalnie kilka suszonych grzybów
1 łyżka oleju
2-3 szklanki wody
Dodatkowo:
mąka do obtaczania roladek
olej do smażenia roladek
Roladki śląskie z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie roladek śląskich:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ogórki, paprykę i boczek kroimy w słupki. Cebule w pióra.
Mięso rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na środku każdej rolady układamy po kilka kawałków papryki, ogórka, boczku i cebuli. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Podsmażone rolady śląskie z mięsa mielonego przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2.Przygotowanie sosu:
Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebule kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na tłuszczu, który został z roladek – można dodać dodatkowo łyżkę oleju. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy kilka chwil i zalewamy wodą. Dodajemy pokruszone, suszone grzyby. Sos dusimy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja taki sos często miksuje – żeby był gładki. Sosem zalewamy roladki, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Roladki zapiekamy przez ok. 1 ½ – 2 godzin.
Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Komentarze