Roladki śląskie z mięsa mielonego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Roladki śląskie z mięsa mielonego to pyszna alternatywa dla klasycznego kotleta mielonego. Roladki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W połączeniu z niezwykle aromatycznym farszem i sosem tworzą idealny obiad dla całej rodziny.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na roladki:
    500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    1 jajko
    4 łyżki kaszy manna
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    sól
    pieprz
    1 czerwona papryka
    1-2 cebule
    ok. 100 g boczku surowego wędzonego
    2 ogórki kiszone

    Składniki na sos:
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    1 pietruszka – korzeń
    kawałek selera – korzeń
    liść laurowy
    2-3 ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    opcjonalnie kilka suszonych grzybów
    1 łyżka oleju
    2-3 szklanki wody

    Dodatkowo:
    mąka do obtaczania roladek
    olej do smażenia roladek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Roladki śląskie z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie roladek śląskich:
    Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę mannę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Ogórki, paprykę i boczek kroimy w słupki. Cebule w pióra.
    Mięso rozkładamy na foli spożywczej lub aluminiowej, formujemy prostokąt o grubości 1,5 cm. Na środku każdej rolady układamy po kilka kawałków papryki, ogórka, boczku i cebuli. Przy pomocy foli zwijamy w roladę. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
    Podsmażone rolady śląskie z mięsa mielonego przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Przygotowanie sosu:
    Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebule kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na tłuszczu, który został z roladek – można dodać dodatkowo łyżkę oleju. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy kilka chwil i zalewamy wodą. Dodajemy pokruszone, suszone grzyby. Sos dusimy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja taki sos często miksuje – żeby był gładki. Sosem zalewamy roladki, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Roladki zapiekamy przez ok. 1 ½ – 2 godzin.
    Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować