Roladki schabowe ze szparagami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbij, przypraw solą i pieprzem. Włóż na chwilę do lodówki. Szparagi umyj, obierz ze skórki, odetnij zgrubiałe, twarde końcówki. Wrzuć do wrzątku ze szczyptą soli i cukru i gotuj ok.10 minut (długość gotowania zależy od grubości szparagów). Szpinak umyj pod bieżącą wodą, a następnie sparz i osącz.
2.Na rozbitych plastrach mięsa układaj zblanszowany szpinak i po kilka łodyżek szparagów. Zwiń ciasno w roladkę (w razie konieczności zepnij wykałaczkami). Panieruj w roztrzepanym jajku i bułce i podsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.
3.Następnie roladki przełóż wraz z tłuszczem, na którym się smażyły do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj jeszcze ok. 30 minut w 180 st. Przed podaniem powyciągaj wykałaczki. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Porady
*roladki będą bardziej dietetyczne, gdy schab zastąpimy filetem z drobiu, a zamiast smażenia roladki ugotujemy
Komentarze