Roladki mięsne z pokrzywą chodziły za mną od dawna że będzie pysznie to wiedziałam bo pokrzywa często gości u mnie w różnych daniach.To wiosenna odważna propozycja dla smakoszy niebanalnych dań!
30 min
Składniki:
Roladki:
5 plastrów schabu
5 liści sałaty masłowej
5 płaskich łyżeczek pesto bazyliowego
garść liści młodych pokrzyw
5 plastrów sera mozzarella
sól i pieprz do smaku
Roladki schabowe z sałatą i pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozbijamy na cienkie kotlety tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy z jednej strony.Smarujemy mięso równomiernie bazyliowym pesto.Pokrzywy sparzamy wrzątkiem- nie moczymy w wodzie! osączamy na sicie, rozkładamy na posmarowanych roladkach po liściu sałaty, ser mozzarella oraz pokrzywy.
2.Zawijamy roladki w ciasne rulony, panierujemy w mące pszennej, rozkłóconym jajku oraz bułce wymieszanej z sezamem.Na koniec smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto.Podajemy z frytkami z piekarnika lub gotowanymi ziemniaczkami.
Komentarze