smaczne i kolorowe bo nadziane ryżem białym papryka marynowana i serem żótym-sa urozmaiceniem tradycyjnych schabowych -polecam,
30 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
5 większych plastrów schabu
mleko do namoczenia mięsa
ryz biały około 150 g
kilka kawałkow marynowanej czerowej paryki pokrojone w cienkie paski
kilka plasterków sera żóltego
jajko
bułka tarta
sól
pieprz
wykałaczki
olej do smażenia
sól,
pieprz do smaku
bułka tarta
jajko
wykałaczki
olej do smażenia
Roladki schabowe z ryżem i marynowana papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Paprykę marynowana pokroić w cienkie paski.
Ser pokroić w cienkie paski.
Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć sola i pieprzem .Można je namoczyć w mleku- bedą bardziej soczyste.
Na każdej porcji schabu ułożyć najpierw ser żółty i paprykę a następnie umieścić ryż w takiej ilości żeby mięso swobodnie mozna było zwinąć.
Roladki zwinąć , pospinać wykałaczkami.
Obtoczyć najpierw w rozbebłanym jajku a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podawać z ulubionymi dodatkami , smacznego.
Komentarze