Roladki schabowe z pastą ajvar, boczkiem wędzonym i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego. Kolejno cienko rozbijamy każdy plaster mięsa. na który trafia łyżeczka pasty Ajvar . Na brzegu kotleta kładziemy plaster boczku, na nim krążki cebuli, w dalszej kolejności ser żółty i na koniec plaster ogórka kiszonego. Kotleta rolujemy i związujemy sznurkiem do mięs, aby mięso nie rozleciało się w trakcie pieczenie. Jeżeli nie posiadamy sznurka, możemy użyć wykałaczek . Każdą roladkę smarujemy olejem czosnkowym i posypujemy delikatnie przyprawami. Sam Ajvar jest ostry, więc wystarczy lekko posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.
Na patelni do mięs rozgrzewamy odrobinę oleju, rozkładamy roladki i obsmażmy na rumiany kolor z każdej strony. Gdy roladki się podpieką podlewamy je gorącym bulionem i pod przykryciem dusimy około 30 minut, do miękkości. Jeżeli chcemy mieć sos, podlejmy mięso większą ilością bulionu, tak aby móc go pod koniec zagęścić śmietaną lub odrobiną mąki.
Komentarze