Roladki schabowe z pastą Ajvar, boczkiem wędzonym i ogórkiem kiszonym

4.52 (211 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne roladki, kruche i aromatyczne, świetne na ciepło i na zimno.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    4 plastry boczku wędzonego
    4 plastry sera żółtego ulubionego
    1 cebula fioletowa
    1 ogórek kiszony
    4 łyżeczki pasty Ajvar ostrej
    2 łyżki oleju czosnkowego lub zwykłego oleju
    sól i pieprz do smaku
    200 - 400 ml bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.52 (211 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Roladki schabowe

Roladki schabowe z pastą ajvar, boczkiem wędzonym i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego. Kolejno cienko rozbijamy każdy plaster mięsa. na który trafia łyżeczka pasty Ajvar . Na brzegu kotleta kładziemy plaster boczku, na nim krążki cebuli, w dalszej kolejności ser żółty i na koniec plaster ogórka kiszonego. Kotleta rolujemy i związujemy sznurkiem do mięs, aby mięso nie rozleciało się w trakcie pieczenie. Jeżeli nie posiadamy sznurka, możemy użyć wykałaczek . Każdą roladkę smarujemy olejem czosnkowym i posypujemy delikatnie przyprawami. Sam Ajvar jest ostry, więc wystarczy lekko posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.
    Na patelni do mięs rozgrzewamy odrobinę oleju, rozkładamy roladki i obsmażmy na rumiany kolor z każdej strony. Gdy roladki się podpieką podlewamy je gorącym bulionem i pod przykryciem dusimy około 30 minut, do miękkości. Jeżeli chcemy mieć sos, podlejmy mięso większą ilością bulionu, tak aby móc go pod koniec zagęścić śmietaną lub odrobiną mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować