Roladki schabowe z orientalnym farszem ryżowo-grzybowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne roladki schabowe z niecodziennym farszem z ryżu, marchewki i maślaków wzbogacone nutą curry. Są sycące i wspaniale smakują, na pewno pozytywnie zaskoczą całą rodzinę.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu II:
    -1 torebka ugotowanego ryżu
    -1 średnia marchew
    -200 g maślaków (nie obgotowanych)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -8 plastrów schabu

    Składniki robocze:
    -2 łyżki masła klarowanego (do smażenia)
    -2 łyżki masła zwykłego
    -1,5 łyżeczki curry
    -1/2 łyżeczki papryki ostrej
    -sól i pieprz

    Dekoracja:
    -szczypta curry
    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki schabowe z orientalnym farszem ryżowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie 1. Na patelni roztapiamy masło klarowane. Wrzucamy obrane, umyte, odsączone z wody i pokrojone w kostkę maślaki. Smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając (aż z grzybów odparuje woda). Następnie na patelnię wrzucamy marchew startą na tarce o grubych oczkach oraz ryż. Dodajemy curry, paprykę ostrą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, podsmażamy 2 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • Rozbijanie 2. Schab rozbijamy dość cienko przez folię. Z każdej strony solimy i pieprzymy.
  • Z farszem 3. Na każdy schab układamy dość obfitą ilość farszu, tak żeby pokrył cały plaster.
  • roladki 4. Zawijamy roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Na roladki układamy po kawałki masła. Pieczemy przez 35 minut w 200 stopniach.

Porady

Do przygotowania roladek można użyć mrożonych maślaków. Wystarczy je przez noc rozmrozić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować