Roladki schabowe z mozzarellą w szynce szwarcwaldzkiej

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Roladki schabowe w szynce szwarcwaldzkiej nadziane serem mozzarella i pomidorkami to pomysł na mięso ze schabu w nieco innej odsłonie. Jeżeli znudziły się kotlety schabowe to takie roladki będą świetnym rozwiązaniem.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry schabu każdy tak po około 120g
    1 kulka sera mozzarella
    8 pomidorków daktylowych lub suszonych pomidorów
    8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
    sól
    pieprz
    suszona bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Roladki schabowe

Roladki schabowe z mozzarellą w szynce szwarcwaldzkiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety.
    Przyprawiamy solą, pieprzem, i szczyptą suszonej bazylii.
    Na każdej porcji mięsa kładziemy po grubym plasterku sera mozzarella i po dwa pomidorki które lekko wciskamy w ser. Brzegi mięsa zawijamy do środka i zwijamy w roladkę.
  • 2. Każdą roladkę zawijamy w dwa plastry szynki szwarcwaldzkiej. Można spiąć wykałaczką w miejscu łączenia.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, obsmażamy roladki po 1-2 minuty z każdej strony.
  • 3. Piekarnik w między czasie nagrzewamy do 180 stopni.
    Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 30-40 minut.

Porady

Rozbite plastry schabu warto dzień wcześniej zamarynować w maślance mięso po upieczeniu będzie soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab środkowy Szynka szwarcwaldzka Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować