REKLAMA

Roladki schabowe z mozzarellą w szynce szwarcwaldzkiej

wyświetlono: 142 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Roladki schabowe w szynce szwarcwaldzkiej nadziane serem mozzarella i pomidorkami to pomysł na mięso ze schabu w nieco innej odsłonie. Jeżeli znudziły się kotlety schabowe to takie roladki będą świetnym rozwiązaniem.

opublikowany: 16.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry schabu każdy tak po około 120g
    1 kulka sera mozzarella
    8 pomidorków daktylowych lub suszonych pomidorów
    8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
    sól
    pieprz
    suszona bazylia
Ocena:

(średnia 4.83 z 6 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Roladki schabowe z mozzarellą w szynce szwarcwaldzkiej?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety.
    Przyprawiamy solą, pieprzem, i szczyptą suszonej bazylii.
    Na każdej porcji mięsa kładziemy po grubym plasterku sera mozzarella i po dwa pomidorki które lekko wciskamy w ser. Brzegi mięsa zawijamy do środka i zwijamy w roladkę.
  • 2. Każdą roladkę zawijamy w dwa plastry szynki szwarcwaldzkiej. Można spiąć wykałaczką w miejscu łączenia.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, obsmażamy roladki po 1-2 minuty z każdej strony.
  • 3. Piekarnik w między czasie nagrzewamy do 180 stopni.
    Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 30-40 minut.

Porady

Rozbite plastry schabu warto dzień wcześniej zamarynować w maślance mięso po upieczeniu będzie soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: AnetaZN IMG_20181117_162224

Roladki schabowe

Pyszne schabowe roladki na niedzielny obiad.

kategoria: rolada Dania główne roladki roladki schabowe opublikowany: 22.01.2019 | wyświetlono: 5025 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE