Roladki schabowe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dusimy na 2 łyżkach oleju. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Wsypujemy do marchewki i dusimy ok. 10 minut.
2.Do warzyw wkruszamy kostkę rosołową. Podlewamy niewielką ilością wody. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości.
Następnie wlewamy śmietanę, mieszamy i odparowujemy. Lekko studzimy.
3.Schab myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy solą. Nakładamy po porcji marchewkowej masy i zwijamy.
4.Roladki obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Podajemy np. z młodymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem i sałatą.
Porady
● Smak farszu będzie bardziej wyrazisty, jeśli do warzyw podczas smażenia dodamy zmiażdżony ząbek czosnku.
Komentarze