Roladki schabowe z kozim serem w kieszonkach naleśnikowych

0 (0 ocen)

  • 40 min

Propozycja na delikatne roladki wypełnione smakowitym farszem z koziego sera, świeżej bazylii i czosnku, otulone wytrawnymi kieszonkami naleśnikowymi.

  • 40 min

Składniki:

  • ROLADKI:
    - 400 g schabu bez kości
    - ser kozi
    - bazylia świeża
    - czosnek
    - grubo mielony czarny pieprz
    - sól ziołowa
    - oliwa z oliwek
    - bulion
    WYTRAWNE CIASTO NALEŚNIKOWE:
    - 1 szklanka mąki
    - 1 szklanka mleka
    - 0,5 szklanki wody mineralnej
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 jajko
    - 1 szczypta soli morskiej
    - 1/4 łyżeczki białego pieprzu
    - 1/4 łyżeczki mielonego kminku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki schabowe z kozim serem w kieszonkach naleśnikowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Schab dzielimy na porcje i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, aby uniknąć ewentualnego rozerwania i rozpryskiwania się mięsa.
  • 2 2. Każdą porcję oprószamy solą ziołową i grubo mielonym czarnym pieprzem
  • 3 3. Następnie na schab układamy kawałki koziego sera, a na ser pół ząbka zmiażdżonego czosnku.
  • 4 4. Ostatni składnik farszu to listki świeżej bazylii, które układamy na całej powierzchni schabu.
  • 5 5. Tak przygotowany schab zawijamy ściśle w roladki, które owijamy sznurkiem spożywczym, aby uniknąć ewentualnego wypłynięcia farszu podczas smażenia.
  • 6 6. Zawinięte roladki smażymy z obu stron na oliwie z oliwek do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie zalewamy je odrobiną bulionu i dusimy pod przykryciem przez około 25 do 30 minut.
  • 7 7. Podczas duszenia roladek, przygotowujemy wytrawne naleśniki:

    Przesianą mąkę, łączymy z delikatnie ciepłym mlekiem, oliwą z oliwek, jajkiem, mielonym kminkiem, białym pieprzem oraz solą morską za pomocą miksera. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 5 minut, a po tym czasie dolewamy wodę mineralną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

    Naleśniki smażymy już bez dodatku tłuszczu na delikatnie złoty kolor.
  • 8 8. Kiedy roladki odpowiednio się podduszą, przekładamy je na ręcznik papierowy, aby odcisnąć nadmiar bulionu, a następnie zawijamy je w naleśnik, który dzielimy na pół.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Roladki w kieszonkach naleśnikowych podajemy z sosem czosnkowym i surówką ze świeżych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować