Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Często jesienią wracam do tego przepisu, aura za oknem sprawia że, lubimy zjeść i to nie byle co, ale treściwe mięsne dania. Gruszka, ser pleśniowy i orzechy do udane połączenie, o tym chyba każdy wie, ja uwielbiam i o żadnej innej porze roku nie smakuje tak jak teraz.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 60 dag schabu bez kości
    1/2cebuli
    3/4 szklanki mleka
    2 małe gruszki
    10 dag orzechów włoskich
    10 dag sera z przerostem niebieskiej pleśni
    1,5 szklanki wody
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki 22%
    Mąka do obtoczenia
    Olej do obsmażenia
    Sól himalajska do smaku
    Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
    Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos serowy Ser

Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xpnjm1 1. Schab myjemy dzielimy na 4 równe kotlety, rozbijamy tłuczkiem,
  • image-1lrewfp 2. układamy w misce, posypujemy pokrojoną na piórka cebulą, zalewamy mlekiem, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
  • image-0funhjd 3. Po tym czasie schab osączamy z mleka, ręcznikiem papierowym delikatnie osuszamy ( mleko z cebulą wylewamy), oprószamy pieprzem do smaku, na każdym kotlecie rozkładamy pokrojone w plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym-troszkę odkładamy do sosu, oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi, zawijamy ciasno roladki-można końce spiać wykałaczkami, obtaczamy w mące.
  • image-1nc3b3m 4.
    W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy z każdej strony roladki na złocisto, zalewamy gorącą wodą, dodajemy kilka ziarenek kolorowego pieprzu szczyptę soli-ale to dosłownie szczyptę bo ser pleśniowy sam w sobie jest słony i możemy przedobrzyć.

    Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut , po tym czasie sos zalewamy słodką śmietanką dodajemy odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, trzymamy na ogniu aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dekorujemy natką, podajemy np. z ziemniakami i ulubioną surówką.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Mięso Schab Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować