Dzisiaj na obiad kotlecik schabowy, ale w bogatej wersji. Z grzybami:) danie proste w przygotowaniu a takie pełne aromatu. Doskonale sprawdzi się jako " zwykły " niedzielny obiad lub na przyjęcie rodzinne. Serdecznie zapraszam na obiad:)
Roladki schabowe z boczniakami w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć dokładnie przyprawami i odłożyć na 15 minut.
2.Boczniaki drobno pokroić. Cebulę i czosnek również drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej. Gdy cebula " złapie" lekki kolor, wrzucić grzyby. Dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
3.Farsz nałożyć obficie na mięso i zrolować. Można spiąć wykłaczkami. Obtoczyć w mące.
Masło roztopić w rondlu. Mocno obsmażyć roladki z każdej strony. Następnie wlać około 2 szklanki wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić aż odparuje 2/3 płynu. Na koniec dodać sos sojowy. Zagotować. Smacznego.
Komentarze