Roladki schabowe pieczone razem z ziemniakami

4.49 (177 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne danie obiadowe pieczone w jednym naczyniu. Niezwykle aromatyczne pieczone ziemniaki i miękkie pyszne roladki schabowe to świetne połączenie. Danie jest proste w przygotowaniu. Polecam podać z pyszną surówką. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
    8 plastrów boczku surowego wędzonego
    1 duży kiszony ogórek
    kawałek czerwonej papryki
    4 łyżeczki musztardy stołowej
    pieprz, sól, vegeta
    kilka małych ziemniaków
    2 łyżki oleju
    sól, vegeta
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Roladki schabowe pieczone razem z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu myjemy i osuszamy a następnie rozbijamy każdy kotlet tłuczkiem oraz oprószamy solą, pieprzem i vegetą z obu stron. Ogórek kiszony kroimy na cztery części. Paprykę kroimy na 8 pasków.
    Na rozbity kotlet nakładamy łyżeczkę musztardy i rozsmarowujemy na całym mięsie. Z jednej strony układamy obok siebie 2 plasterki papryki, kawałek ogórka kiszonego i plasterek boczku. Ściśle zwijamy w roladkę i owijamy plastrem boczku. Robimy tak z każdym plastrem schabu. Gotowe roladki układamy na środku brytfanki.
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Polewamy olejem oraz przyprawiamy solą i vegetą, mieszamy. Układamy ziemniaki na około roladek. Przykrywamy przykrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Potem zdejmujemy pokrywkę i pieczemy bez przykrycia przez kolejne 30 minut. Podajemy z surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na: schab pieczony

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować