Raz lub dwa razy w miesiącu pojawia się u nas taki obiad i jest on prawie zawsze w niedziele. roladki podaje zazwyczaj z ziemniakami, sosem i kiszonym ogórkiem ;)
1 godz. 30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki dla dwóch osób:
2 duże plastry schabu
3 łyżki pokrojonej w kostkę kiełbaski
1/3 główki cebuli pokrojonej w grubsze piórka
ewentualnie parę paseczków sera żółtego
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
1/3 główki cebuli
2 łyżki mąki do obtoczenia rolad
olej do obsmażenia rolad
Na sos:
około 2 szkl wody
1/2 korzenia pietruszki
2 listki laurowe
około 30 g masła
1 czubata łyżka mąki
2-3 łyżki śmietanki 30 %
Roladki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jeśli mamy kawałek schabu to wykrawamy z niego dwa duże plastry.
Mięso cienko rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem, smarujemy musztardą i układamy kolejno, cebulkę i kiełbaskę i ewent. ser żółty. Zawijamy ciasno roladę, obwiązujemy sznurkiem i obtaczamy w mące.
Patelnie rozgrzewamy razem z olejem i przesmażamy rolady na rumiano.
2. W garnku zagotowujemy wodę razem z pietruszką i liśćmi laurowymi. Przesmażone rolady przekładamy do garnka, a na pozostałej oliwie smażymy 1/3 główki cebuli. Usmażoną, przekładamy do gotujących się rolad.
3. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy na złoty kolor pamiętając o tym aby cały czas mieszać mąkę bo może się przypalić !
Do kubka odlewamy z 2 chochelki wody z pod rolad, mieszamy z zasmażką i wlewamy do gotującego się sosu (ja powiem tak, że raz mi wychodzi zasmażka, a raz nie. Dzisiaj zrobiłam za bladą, ale ważne że sosik się zagęścił i był bardzo smaczny)
Rolady wraz z sosem gotujemy około 1 i 1/2 godziny. Pod koniec gotowania, dodajemy śmietankę i pozwalamy odparować i zagęścić się sosowi.
Gotowe roladki podajemy z kaszą, ryżem, kluskami, lub ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Smacznego !!!
Komentarze