Roladki ryżowe z pastą z tuńczyka a'la sushi

  • wyświetlono: 474 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Podobne jadłam kiedyś w sushi barze. W mojej wersji algi zostały zastąpione liśćmi świeżego szpinaku. Takie roladki świetnie sprawdzą się w roli imprezowej przekąski.

k_marysia

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu A:
100g ryżu do sushi
1 łyżka tuńczyka w sosie własnym
kilka liści świeżego szpinaku

Składniki robocze:
3 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka startego żółtego sera
0,5 małego ogórka gruntowego
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki majonezu
sól, pieprz

Dekoracja:
prażony sezam
szczypiorek

Sposób przygotowania przepisu:

Roladki ryżowe z pastą z tuńczyka a'la sushi

  • 1. Ryż wsypać do garnka, w którym będzie gotowany. Kilka razy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, odcedzić. Wlać 3/4 szklanki wody, przykryć pokrywką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie garnek z ryżem postawić na kuchence, zagotować wodę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Garnek zdjąć z kuchenki, dokładnie owinąć ręcznikiem i odstawić na kolejne 15 minut. Następnie przełożyć ryż do szklanej miski.
  • 2. W rondelku wymieszać ocet ryżowy, cukier i sól. Podgrzewać do rozpuszczenia składników (nie gotować!), ostudzić. Zimną zaprawę wlać do ciepłego ryżu, wymieszać, pozostawić ryż do wystudzenia.
  • 3. Tuńczyka rozdrobnić, połączyć z drobno posiekanym ogórkiem, szczypiorkiem, serem żółtym i łyżeczką majonezu. Doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Zimny ryż ułożyć na folii spożywczej formując prostokąt. Posmarować majonezem. Liście szpinaku pozbawić łodyżek, lekko rozgnieść w dłoni, żeby zmiękły i ułożyć na ryżu zostawiając u góry trochę wolnego miejsca (ułatwi to zlepienie rolady). Mniej więcej na środku prostokąta rozłożyć na całej szerokości wałeczek pasty z tuńczyka. Ciasno zwijać roladę za pomocą folii spożywczej. Roladę obtoczyć w prażonym sezamie. Pokroić na kawałki i posypać szczypiorkiem.

Porady

Można podawać z sosem sojowym lub pastą wasabi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuroladkiz_roznych_stron_swiataprzekąskisushipasta z tuńczykakreatywne_gotowanie9sushi z pastą z tuńczyka

Komentarze

Podobne przepisy

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Dodane przez: pierniczkowo

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Jajeczna przystawka na Wielkanocny...

ziemniaki z pastą z tunczyka

Dodane przez: agarybak76

Pieczone ziemniaki z pastą z tuńczyka

Smakowite danie na lekki obiad...

image-02jwk1s

Dodane przez: Bożena1960

Torcik śniadaniowy z pastą z tuńczyka

Tort zrobiony z chleba tostowego...

Grillowane roladki z cukinii z zieloną pastą są idealną przekąską na imprezę. Szybkie i smaczne, a do tego bardzo dietetyczne! Polecam!

Dodane przez: Kuchnia Marty

Grillowane roladki z cukinii z zieloną pastą

Grillowane roladki z cukinii z...


Jajka faszerowane ostrą pastą z tuńczyka

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Jajka faszerowane ostrą pastą z tuńczyka

Połączenie jajek i tuńczyka daje...

Roladki z szynki z pastą jajeczną w galarecie

Dodane przez: bogusia82

Roladki z szynki z pastą jajeczną w galarecie

Roladki przygotowane w ten sposób...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE