Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Delikatna ryba owinięta aromatyczną szynką, polana niezwykle pachnącym zielonym sosem z dużą ilością bogatego w błonnik zielonego groszku, świeżej bazylii i chrupiących orzeszków to świetna propozycja pełnowartościowego dania z ogromną ilością cennych witamin.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600g fileta z miruny (6 plastrów)
    6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
    przyprawa do ryby
    1 pęczek kopru
    sok z cytryny
    120g serka śmietankowego
    140g czarnego ryżu
    100g białego ryżu
    świeżo zmielony pieprz
    sól

    Sos:
    40g liści świeżej bazylii
    1 ząbek czosnku
    25g orzechów ziemnych
    30g migdałów
    35g parmezanu
    45ml oliwy z oliwek
    250g zielonego groszku (może być mrożony)
    200ml śmietany 30%
    sól morska
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym 1. Filety z miruny skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby, pieprzem i wymieszać z drobno posiekanym koprem. Odstawić na około 30minut.
  • Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym 2. Po tym czasie każdy filet posmarować serkiem i owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
    30-35minut.
  • Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym 3. Sos: bazylię, czosnek, orzechy ziemne, migdały, parmezan i oliwę
    z oliwek zmiksować blenderem do jednolitej postaci. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
  • Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym 5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać bazyliowy sos, zielony groszek, dokładnie wymieszać i zagotować. Chwilę gotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
  • Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym 6. Czarny i biały ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku w osobnych naczyniach. Po ugotowaniu wymieszać ze sobą.
  • 7. Rybne roladki podawać na ryżu polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować