Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym

  • wyświetlono: 237 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatna ryba owinięta aromatyczną szynką, polana niezwykle pachnącym zielonym sosem z dużą ilością bogatego w błonnik zielonego groszku, świeżej bazylii i chrupiących orzeszków to świetna propozycja pełnowartościowego dania z ogromną ilością cennych witamin.

Ewelina Marcin
  • 6 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

600g fileta z miruny (6 plastrów)
6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
przyprawa do ryby
1 pęczek kopru
sok z cytryny
120g serka śmietankowego
140g czarnego ryżu
100g białego ryżu
świeżo zmielony pieprz
sól

Sos:
40g liści świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
25g orzechów ziemnych
30g migdałów
35g parmezanu
45ml oliwy z oliwek
250g zielonego groszku (może być mrożony)
200ml śmietany 30%
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym

  • Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym1. Filety z miruny skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby, pieprzem i wymieszać z drobno posiekanym koprem. Odstawić na około 30minut.
  • Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym2. Po tym czasie każdy filet posmarować serkiem i owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
    30-35minut.
  • Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym3. Sos: bazylię, czosnek, orzechy ziemne, migdały, parmezan i oliwę
    z oliwek zmiksować blenderem do jednolitej postaci. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
  • Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać bazyliowy sos, zielony groszek, dokładnie wymieszać i zagotować. Chwilę gotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.
  • Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym6. Czarny i biały ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku w osobnych naczyniach. Po ugotowaniu wymieszać ze sobą.
  • 7. Rybne roladki podawać na ryżu polane sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie rybneszynkaobiadzielony groszekszybkieszynka szwarcwaldzkasyterybne roladkiryby z groszkiemdanie na postz czarnym ryżem

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna0405

Roladki z szynką parmeńską

Roladki w pysznym sosie o ciekawym...

Roladki rybne z pieczarkami

Dodane przez: aniulek123

ROLADKI RYBNE Z PIECZARKAMI

Jak dla mnie pychotka :)

Roladki z szynką i serem w sosie paprykowo-cebulowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Roladki z szynką i serem w sosie paprykowo-cebulowym

Obiad, w którym mamy mięso i sos....

Roladki drobiowe z szynką

Dodane przez: bogusia82

Roladki drobiowe z szynką

Uwielbiam roladki z różnymi farszami,...

Roladki rybne z warzywami

Dodane przez: RedakcjaPP

Roladki rybne z warzywami

Mam 26 lat. Lubię wyszukiwać przepisy...

image-0uqdxnr

Dodane przez: GIOVI75

Roladki rybne z boczkiem

Smaczne roladki rybne dla tych,ktorzy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE