Roladki po parysku z musztardowym sosem

  • wyświetlono: 1333 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Masz ochotę na orginalne danie?wystarczy że zrobisz te pyszne roladki z aksamitnym sosem musztardowym a poczujesz sie jak w paryskiej restauracji...

IMG_20190918_121058
  • 60min

Składniki

600 g schabu bez kości
1 cebula
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
2 łyżki musztardy kremskiej
1cukinia
6-8 plasterków boczku łuskanego
sól morska do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżeczka przyprawy ziołowy grill
2 łyżki oleju słonecznikowego
Sos musztardowy:
3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
100 g musztardy kremskiej
80 g masła
2 łyżki bitej śmietany słodkiej
150 ml bulionu wołowego
sok z cytryny do smaku
szczypta soli
szczypta cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Roladki po parysku z musztardowym sosem

  • Smarujemy mięso musztardą1. Mięso umyć pokroić na plastry,osuszyć ręcznikiem,owinąć w folię i rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa.
    Każdy rozbity płat oprószyć z jednej strony pieprzem oraz przyprawą ziołową grill,nastepnie wysmarować musztardą i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Szklimy cebulę  zczosnkiem i natką2. Cukinię umyć i ostrym nożem lub obieraczką przekroić wzdłuż na cieniutkie plasterki.
    Cebulę i czosnek obrać ,cebulę posiekać drobno czosnek przecisnąć przez praskę .
    Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić pod koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki,lekko posolić do smaku,wymieszać i odstawić z ognia.
  • nadziewamy farszem mięso3. Gdy farsz przestygnie nakładać na musztardowe roladki i każdy zwinąć w rulonik,nastepnie zawinąć w plasterek boczku a na koniec w plasterki cukinii.
  • obsmażamy na patelni4. Mięso spiąć ciasno wykałaczkami lub obwiązać nicią bawełnianą . Na duzej patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy roladki z obu stron na rumiano.
  • układamy w naczyniu i pieczemy5. Następnie przełożyć do żaroodpornej brytfanny i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180*c.
  • sos musztardowy6. Sos musztardowy: Żółtka mieszamy ze śmietaną .Schłodzone masło pokrojone na płatki ubijamy z zimnym bulionem wołowym aż powstanie kremowy sos.Sos lekko podgrzać ale nie gotować!Mieszamy ze śmietaną z żółtkami,dodajemy musztardę i bitą słodką śmietankę .Sos doprawiamy do smaku sokiem z cytryny cukrem solą i pieprzem.Gotowe mięso po wyjęciu polać delikatnie sosem.
    Smacznego!

Porady

Cukinię do roladek wybierajmy młodą bez nasionek w środku i kroimy cieniutko aby dała ładnie się zawinąć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylakuchnia francuskawyjątkowe okazjemusztarda_keczup

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki w sosie musztardowym

Dodane przez: natka2802

Roladki schabowe w sosie musztardowym

Smaczny świąteczny lub niedzielny...

roladki

Dodane przez: majka190382

Musztardowe roladki schabowe

Pyszne roladki schabowe z żółtym...

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Dodane przez: Futka

Pierś z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Dzisiaj zapraszam na delikatne...

Dodane przez: natka2802

Roladki schabowe w sosie musztardowym

Smaczny świąteczny lub niedzielny...

Udka z kurczaka w sosie musztardowo-miodowym

Dodane przez: Jaga85

Udka z kurczaka w sosie musztardowo-miodowym

Sos jest nieco słodki i jednocześnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE