Dla tych co lubią pierożki pielmieni proponuję leniwe pielmieni. Jest nieco mniej pracy przy nich, a smakują wybornie. Chyba zamiast pierożki trzeba by powiedzieć roladki. Roladki pielmieni. Właśnie tak.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
350 g mąki pszennej
3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki soli
500 g mięsa z piersi indyka zmielonego
mała cebula
małe jajko
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
Roladki pielmieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mielonego mięsa z indyka dodać pokrojoną drobno w kostkę cebulę, jajko, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Wyrobić mięso. Można dodać łyżkę wody.Mięso powinno być luźne.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną. Dodać wodę i olej i wyrobić ciasto. Rozwałkować na placek. Placek posmarować mięsem. Zrolować. Brzeg ładnie zalepić. Pokroić na 2-3 cm kawałki.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć roladki mięsem do patelni. Podlać gorącą wodą do połowy roladek i przykryć patelnię. Na wolnym ogniu gotować ok. 10 min. Najlepiej do wyparowania wody. Można przełożyć roladki na drugą stronę i przysmażyć.
Na patelni na oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule.
Roladki - pielmieni podawać okraszone cebulką.
Smacznego.
Komentarze