Roladki pielmieni

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Dla tych co lubią pierożki pielmieni proponuję leniwe pielmieni. Jest nieco mniej pracy przy nich, a smakują wybornie. Chyba zamiast pierożki trzeba by powiedzieć roladki. Roladki pielmieni. Właśnie tak.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1/4 łyżeczki soli

    500 g mięsa z piersi indyka zmielonego
    mała cebula
    małe jajko
    pieprz młotkowany z kolendrą
    sól do smaku

    olej rzepakowy do smażenia
    2 cebule

Roladki pielmieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mielonego mięsa z indyka dodać pokrojoną drobno w kostkę cebulę, jajko, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Wyrobić mięso. Można dodać łyżkę wody.Mięso powinno być luźne.
    Do miseczki przesiać mąkę pszenną. Dodać wodę i olej i wyrobić ciasto. Rozwałkować na placek. Placek posmarować mięsem. Zrolować. Brzeg ładnie zalepić. Pokroić na 2-3 cm kawałki.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć roladki mięsem do patelni. Podlać gorącą wodą do połowy roladek i przykryć patelnię. Na wolnym ogniu gotować ok. 10 min. Najlepiej do wyparowania wody. Można przełożyć roladki na drugą stronę i przysmażyć.
    Na patelni na oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule.
    Roladki - pielmieni podawać okraszone cebulką.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy