Roladki pieczarkowo-porowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosta ale bardzo smaczna .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3-4 plastry schabu lub udźca wołowego ( 1-1,5 cm )
    0,4 kg pieczarek
    1 por
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka oleju
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18
    sól , pieprz

Roladki pieczarkowo-porowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz pieczarkowo-porowy. 1. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie paski . Pora dobrze myjemy , przekrawamy na pół a następnie również kroimy w cienkie paski . Podsmażamy pieczarki na maśle , po 10 minutach dodajemy pora , solimy i dodajemy pieprzu . Smażymy do miękkości i odstawiamy do przestygnięcia .
  • Rozbijamy i przyprawiamy mięso . 2. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry , oprószamy solą i pieprzem z obu stron .
  • Zawijanie roladek. 3. Nakładamy farsz tak jak przy robieniu krokietów , zawijamy roladki i spinamy wykałaczką lub drucianą szpilką . Dwie łyżki farszu odkładamy do małego garnka .
  • Sos pieczarkowo-porowy. 4. Roladki obsmażamy z każdej strony na oleju , podlewamy wodą i dusimy ok 60 minut . W międzyczasie do odłożonych pieczarek dolewamy 1/4 szklanki wody , dodajemy śmietanę ,doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż sos zgęstnieje .
  • Smacznego :) 5. Podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz ulubioną surówką . Na sosie układamy miękką roladkę , smacznego .

Porady

Mięso rozbijamy przez folie spożywczą żeby nie porwać mięsa i oszczędzić sobie ewentualnego sprzątania .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy