Roladki pieczarkowo-porowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie paski . Pora dobrze myjemy , przekrawamy na pół a następnie również kroimy w cienkie paski . Podsmażamy pieczarki na maśle , po 10 minutach dodajemy pora , solimy i dodajemy pieprzu . Smażymy do miękkości i odstawiamy do przestygnięcia .
2.Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry , oprószamy solą i pieprzem z obu stron .
3.Nakładamy farsz tak jak przy robieniu krokietów , zawijamy roladki i spinamy wykałaczką lub drucianą szpilką . Dwie łyżki farszu odkładamy do małego garnka .
4.Roladki obsmażamy z każdej strony na oleju , podlewamy wodą i dusimy ok 60 minut . W międzyczasie do odłożonych pieczarek dolewamy 1/4 szklanki wody , dodajemy śmietanę ,doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż sos zgęstnieje .
5.Podajemy z ziemniakami lub ryżem oraz ulubioną surówką . Na sosie układamy miękką roladkę , smacznego .
Porady
Mięso rozbijamy przez folie spożywczą żeby nie porwać mięsa i oszczędzić sobie ewentualnego sprzątania .
Komentarze