Roladki niedzielne mojej Mamy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na niedzielny obiad, który zaspokoi podniebienia zarówno młodszego jak i starszego pokolenia! Roladki z marynowanymi warzywami nadającymi niebanalny aromat sosu.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa z szynki wieprzowej
    50 g szynki drobno pokrojonej
    marynowana marchewka, cukinia, papryka czerwona i żółta
    garść świeżych liści szpinaku
    pęczek natki pietruszki
    1 mała cebula
    50 g masła
    musztarda
    ketchup
    pieprz czarny świeżo mielony
    przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka kolendry

Roladki niedzielne mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki niedzielne mojej Mamy 1. Mięso oczyścić z włókien, pokroić w poprzek na 3 plastry, rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, posmarować musztardą, ketchupem. Na każdym płacie ułożyć po kawałeczku marynowanej papryki, marchewki i cukinii oraz pokrojoną w paseczki szynkę, posypać natka pietruszki. Nakryć liśćmi szpinaku, na wierzchu ułożyć po cieniutkim plasterku masła. Zwinąć w roladkę.
  • Roladki niedzielne mojej Mamy 2. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, włożyć roladki i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, aż będą zrumienione. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i ziarna kolendry i dusić do miękkości podlewając wodą dla uzyskania sosu.
    Podawać z młodymi ziemniakami i kapustą duszoną na maśle.

Porady

Marynowaną marchewkę i cukinię można zastąpić po prostu świeżymi lub ogórkami konserwowymi i marynowaną papryką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy