Roladki naleśnikowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Naleśniki troszkę inaczej

  • 20 min

Składniki:

  • na naleśniki
    mleko1 1/2szkl
    woda 1/2szkl
    jajka 2 szt
    mąka wg potrzeby
    kakao 3-4łyżki
    na budyń
    budyń 3 jasne
    mleko 4szkl
    cukier 4-5 łyżek
    olej do smażenia
    na sos
    miód 3-4łyżki
    masło ok2-3łyżki
    orzechy ok 1 szkl

Roladki naleśnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić ciasto naleśnikowe. Zmiksować mąkę,mleko,wodę,jajka i kakao. Mąki dodać tyle by ciasto miało konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawić ciasto na ok20 min. Ponownie wymieszać albo zmiksować i smażyć naleśniki na natłuszczonej patelni. W1 szkl mleka rozprowadzić budynie i cukier. Ugotować budyń na reszcie mleka . Budyń powinien być gęsty. Jeszcze ciepłym budyniem posmarować naleśniki i zwinąć w roladki.Gdy roladki zastygną kroić na kawałki. Przygotować sos rozpuszczając masło i miód, dodając orzechy i doprowadzając do wrzenia.Cały czas mieszamy. Ciepłym sosem polać roladki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy