na naleśniki
mleko1 1/2szkl
woda 1/2szkl
jajka 2 szt
mąka wg potrzeby
kakao 3-4łyżki
na budyń
budyń 3 jasne
mleko 4szkl
cukier 4-5 łyżek
olej do smażenia
na sos
miód 3-4łyżki
masło ok2-3łyżki
orzechy ok 1 szkl
Roladki naleśnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zarobić ciasto naleśnikowe. Zmiksować mąkę,mleko,wodę,jajka i kakao. Mąki dodać tyle by ciasto miało konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawić ciasto na ok20 min. Ponownie wymieszać albo zmiksować i smażyć naleśniki na natłuszczonej patelni. W1 szkl mleka rozprowadzić budynie i cukier. Ugotować budyń na reszcie mleka . Budyń powinien być gęsty. Jeszcze ciepłym budyniem posmarować naleśniki i zwinąć w roladki.Gdy roladki zastygną kroić na kawałki. Przygotować sos rozpuszczając masło i miód, dodając orzechy i doprowadzając do wrzenia.Cały czas mieszamy. Ciepłym sosem polać roladki.
Komentarze