Roladki naleśnikowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moi dwaj synowie – Bartosz (12 lat) i Jakub (7 lat)– chętnie próbują nowych potraw. To od nich zależy, czy któraś na stałe zagości w naszym jadłospisie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● ok. 30 dag mąki pszennej
    ● 1 szkl. mleka
    ● 1 szkl. wody gazowanej
    ● 2 jajka
    ● 3 łyżki oleju
    ● szczypta soli
    Farsz:
    ● 2 średnie cukinie
    ● jajko
    ● żółtko
    ● 20 dag gęstej kwaśnej śmietany
    ● 20 dag żółtego sera
    ● oliwa do smażenia
    ● sól
    ● pieprz

Roladki naleśnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy
    ciasto. Smażymy
    8 naleśników.
  • 2. Cukinie myjemy i kroimy
    w cienkie paski. Podsmażamy
    na oliwie. Studzimy. Mieszamy
    z jajkiem, żółtkiem, śmietaną
    i startym żółtym serem. Doprawiamy
    solą oraz pieprzem.
  • Roladki naleśnikowe 3. Naleśniki układamy na pergaminie
    dachówkowo w prostokąt.
    Rozsmarowujemy farsz,
    zostawiając 3-4-cm wolny brzeg
    z każdego boku. Zwijamy w roladę
    i kroimy w 4-5-cm kawałki.
    Roladki ostrożnie wkładamy na
    rozgrzaną oliwę i podsmażamy
    z obu stron.

Porady

● Farsz możemy przygotować z mielonego mięsa podsmażonego z cebulą i koncentratem. ● Doskonałym wypełnieniem będą pokrojone w kostkę, ugotowane lub smażone warzywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy