Roladki nadziewane pieczoną papryką i mięsem mielonym na musie z kalafiora

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Roladki są bardzo aromatyczne i soczyste i rewelacyjnie komponują się z kremowym musem z kalafiora. Gdyby nie konkurs, nie odkryłabym tego zestawienia a jest bardzo smaczne i wykwintnie się prezentuje :-)

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu B:
    350 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 mały kalafior

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    0,5 kg piersi indyka

    Składniki robocze:
    po 2-3 łyżeczki:
    sól ziołowa
    pieprz cytrynowy
    czosnek granulowany
    sól, pieprz kolorowy
    przyprawa do mięsa mielonego
    1 łyżka masła
    3 łyżki mleka
    1/2 szkl. wody
    3 łyżki oleju do obsmażenia rolad
    szczypta gałki muszkatołowej
    kilka wykałaczek

    Dekoracja:
    kilka listków pietruszki
    1 różyczka kalafiora
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki nadziewane pieczoną papryką i mięsem mielonym na musie z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę upiecz w piekarniku w 180 st. C i najlepiej z funkcją grilla, albo pieczenie - sama góra. Paprykę piecz ok. 40 minut, w połowie czasu przewracając ją. Potem wyjmij i natychmiast włóż do worka foliowego, zawiąż worek i zostaw go na 10-15 minut. Paprykę obierz ze skórki, która dzięki pieczeniu będzie schodziła bezproblemowo. Paprykę pokrój w paski.
  • 2. Mięso mielone wymieszaj z 1 łyżką przyprawy do mięsa mielonego.
  • Plastry mięsa 3. Pierś indyka pokrój w duże plastry, u mnie wyszło 5 plastrów. Każdy wkładaj po kolei do mocnego worka i rozbij tłuczkiem z każdej strony. Plastry posyp z każdej strony solą ziołową, pieprzem cytrynowym i granulowanym czosnkiem.
  • Nadziewanie rolady 4. Na każdy plaster rozłóż na całości mięso mielone, a od brzegu ułóż po 3-4 kawałki papryk.
  • Zwijanie mięsa w roladę 5. Metoda zwijania: boki rolady zwiń delikatnie do środka, tworząc 0,5 cm zakładki a potem zaczynając od dołu zwijaj ciasno roladę, możesz je spiąć wykałaczkami.
  • Obsmażanie rolad 6. Roladki obsmaż na oleju na złoty kolor.
  • Roladki do zapiekania 7. Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj 1/2 szklanki wody, tłuszcz spod ich smażenia i zapiekaj 20-25 minut w 180 st. C.
  • 8. Kalafior ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jak będzie miękki oddcedź go, przełóż do misy malaksera, dodaj 1 łyżkę masła, trochę pieprzu, soli, 3 łyżki mleka, gałkę muszkatołową. Zblenduj na puree.
  • 9. Roladki pokrój w plastry i podawaj na musie z kalafiora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso Papryka

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować