Roladki są bardzo aromatyczne i soczyste i rewelacyjnie komponują się z kremowym musem z kalafiora. Gdyby nie konkurs, nie odkryłabym tego zestawienia a jest bardzo smaczne i wykwintnie się prezentuje :-)
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu B:
350 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 mały kalafior
Składnik podstawowy dodatkowy:
0,5 kg piersi indyka
Składniki robocze:
po 2-3 łyżeczki:
sól ziołowa
pieprz cytrynowy
czosnek granulowany
sól, pieprz kolorowy
przyprawa do mięsa mielonego
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
1/2 szkl. wody
3 łyżki oleju do obsmażenia rolad
szczypta gałki muszkatołowej
kilka wykałaczek
Dekoracja:
kilka listków pietruszki
1 różyczka kalafiora
Roladki nadziewane pieczoną papryką i mięsem mielonym na musie z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę upiecz w piekarniku w 180 st. C i najlepiej z funkcją grilla, albo pieczenie - sama góra. Paprykę piecz ok. 40 minut, w połowie czasu przewracając ją. Potem wyjmij i natychmiast włóż do worka foliowego, zawiąż worek i zostaw go na 10-15 minut. Paprykę obierz ze skórki, która dzięki pieczeniu będzie schodziła bezproblemowo. Paprykę pokrój w paski.
2.Mięso mielone wymieszaj z 1 łyżką przyprawy do mięsa mielonego.
3.Pierś indyka pokrój w duże plastry, u mnie wyszło 5 plastrów. Każdy wkładaj po kolei do mocnego worka i rozbij tłuczkiem z każdej strony. Plastry posyp z każdej strony solą ziołową, pieprzem cytrynowym i granulowanym czosnkiem.
4.Na każdy plaster rozłóż na całości mięso mielone, a od brzegu ułóż po 3-4 kawałki papryk.
5.Metoda zwijania: boki rolady zwiń delikatnie do środka, tworząc 0,5 cm zakładki a potem zaczynając od dołu zwijaj ciasno roladę, możesz je spiąć wykałaczkami.
6.Roladki obsmaż na oleju na złoty kolor.
7.Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj 1/2 szklanki wody, tłuszcz spod ich smażenia i zapiekaj 20-25 minut w 180 st. C.
8.Kalafior ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jak będzie miękki oddcedź go, przełóż do misy malaksera, dodaj 1 łyżkę masła, trochę pieprzu, soli, 3 łyżki mleka, gałkę muszkatołową. Zblenduj na puree.
9.Roladki pokrój w plastry i podawaj na musie z kalafiora.
Komentarze