Roladki nadziewane pesto z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję
go w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą bazylią, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 700g fileta z kurczaka
    8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
    sól
    pieprz
    oliwa do wysmarowania naczynia

    Pesto z zielonego groszku:
    250g mrożonego zielonego groszku
    50g liści świeżej bazylii
    1 ząbek czosnku
    45ml oliwy z oliwek
    15ml soku limonki
    80g niesolonych orzeszków ziemnych
    50g parmezanu
    sól morska
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki nadziewane pesto z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka pociąć na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.
  • Roladki nadziewane pesto z zielonego groszku 2. Zielony groszek ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • Roladki nadziewane pesto z zielonego groszku 3. Liście bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto.
  • Roladki nadziewane pesto z zielonego groszku 4. Następnie dodać ugotowany, wystudzony zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • Roladki nadziewane pesto z zielonego groszku 5. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować