Roladki drobiowe z żurawiną i orzechami

4.5 (142 ocen)

  • 10 min

Uwielbiam żurawinę i orzechy dlatego postanowiłam nimi nafaszerować roladki. Wyszły pyszne :)

  • 10 min

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    6 łyżek suszonej żurawiny
    8-10 orzechów włoskich
    kilka listków bazylii
    3 łyżki masła
    3 łyżki śmietany kremówki
    łyżka cukru
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki drobiowe z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety delikatnie rozbij przez folię. Oprósz solą i pieprzem z obu stron. Listki bazylii, połowę żurawin i wyłuskane orzechy rozdrobnij w malakserze lub drobniutko pokrój. Mieszankę dopraw solą, pieprzem i zagnieć z 2 łyżkami masła.
  • roladki drobiowe z żurawiną i orzechami 2. Na kotlety rozłóż farsz, zwiń w roladki i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej z łyżką masła. Roladki smaż na wolnym ogniu ok.20 minut, często obracając i polewając tłuszczem.
  • 3. Przygotuj sos: pozostałe żurawiny wsyp do garnka, dodaj pół szklanki wody, cukier, gotuj ok. 15-20 min aż sos zgęstnieje. Śmietanę rozmieszaj z 2 łyżkami gorącego sosu, wlej do garnka, wymieszaj, podgrzej. Dopraw solą i pieprzem.
  • 4. Gorące roladki wyłóż na talerz, polej sosem, udekoruj listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować