Roladki z filetów z udek kurczaka ze szpinakiem i mozarellą, owinięte boczkiem, to całkiem fajne połączenie- mięsko jest delikatne, soczyste i dobrze komponuję się ze szpinakiem.
40 min
Składniki:
500g filetów z udek kurczaka (5szt) 400g szpinaku liściastego, 1 średnia cebula czerwona, 50g sera mozarella, 5 plasterków boczku, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz wg smaku, 2 łyżki oleju.
Roladki drobiowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać rozmrożony szpinak i smażyć przez około 5 minut, dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.
Filety umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Ser pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na każdy rozbity płat mięsa wyłożyć po 2-3 łyżki szpinaku, dodać ser, zawinąć w roladę. Każdą roladę owinąć plasterkami boczku, ułożonymi w poprzek by boki roladek były owinięte boczkiem. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, włożyć rolady do naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Dziś podałam z ryżem w szafranie i kwiatkiem z awokado. Było całkiem smacznie :)
Komentarze