Roladki drobiowe z żółtym serem

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis szalenie prosty, a piersi z kurczaka podane w ciekawej formie. Doskonały, gdy zależy na szybkim przygotowaniu czegoś efektownego!

Składniki:

  • ● 2 filety z kurczaka
    ● 4 plasterki żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
    ● jajko
    ● mąka
    ● bułka tarta
    ● tłuszcz do smażenia
    ● wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki drobiowe z żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki drobiowe z żółtym serem 1. Filety z kurczaka opłukujemy
    pod bieżącą wodą, dokładnie
    osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym i przekrawamy
    wzdłuż na cienkie
    plastry. Lekko rozbijamy je
    tłuczkiem do mięsa, by roladki
    można było łatwiej zwinąć, ale jednocześnie uważamy, by nie
    podziurawić mięsa.
  • 2. Plastry mięsa oprószamy
    z obu stron solą i pieprzem.
    Układamy na nich plasterki
    żółtego sera (możemy również
    dodać paseczek ogórka konserwowego)
    i ciasno zwijamy
    roladki. Dokładnie spinamy
    wykałaczkami (albo obwiązujemy
    bawełnianą nicią kuchenną)
    i panierujemy najpierw
    w mące, a następnie
    w roztrzepanym jajku i na koniec
    w bułce tartej.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy
    tłuszcz i na niewielkim ogniu
    smażymy roladki ze wszystkich
    stron, aż nabiorą ładnego
    jasnozłotego koloru.

Porady

● W bogatszej wersji do roladek możemy oprócz sera żółtego dodać również plasterki wędzonej szynki. Jeśli ktoś woli dania bardziej pikantne, może również oprószyć mięso odrobiną czerwonej słodkiej papryki lub chili. ● Filety drobiowe najlepiej rozbijać przez folię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować