Bardzo lubię sery, a raczej nawet kocham! Mąż się troszkę krzywi na niebieski ser pleśniowy,ale w roladkach zjada :) Takie sery trzeba uwielbiać.
30 min
Składniki:
2 duże filety drobiowe
2-3 świeże morele lub suszone.
ser pleśniowy niebieski lub inny ser np.camembert lub feta.
koperek (nie jest konieczny)
przyprawy
Panierka:
1 jajko
pół szklanki mąki
1 szklanka bułki tartej
Roladki drobiowe z pleśniowym serem i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na roladki. Morele i koperek umyj. Ser potnij na mniejsze kawałki, morele na plasterki ,a koperek drobno posiekaj.
2.Filety myjemy i osuszamy. Przecinamy na plastry, każdy plaster wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy delikatnie młotkiem.
3.Na przygotowane filety dajemy ulubione przyprawy, ja dodaję sól i pieprz. Kładziemy ulubiony ser i morelę.
4.Delikatnie zwijamy i obtaczamy w koperku.
5.Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
6.Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy roladki na rumiany kolor z każdej strony. Następnie przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu pod przykryciem aby roladki w środku nie były surowe.
7.Gotowe. Podajemy z pure ziemniaczanym i gotowaną modą kapustą.
Komentarze