Typowo jesienne roladki z pieczoną dynią.Serek topiony idealnie współgra smakowo z warzywem zamkniętym w mięsie.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
400g. miąższu z dyni
100 g. serka topionego śmietankowego w bloczku
olej rzepakowy z chili
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta
olej do smażenia
Roladki drobiowe z pieczoną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroić w kostkę , ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skropić olejem rzepakowym z chili oraz oprószyć świeżo mieloną solą.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
2.Mięso umyć , osuszyć , podzielić na pojedyncze piersi , oczyścić z błonek.
Każdą pierś przekroić na pół wzdłuż.
Rozbić cienko za pomocą foli spożywczej i tłuczka do mięs, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem.
3.Serek topiony pokroić w paski.
Na każdy płat mięsa nakładać po całości serek oraz dynię.
4.Zwijać roladki w rulon.
5.Jajka roztrzepać , maczać każdą roladkę w mące , jajkach i bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej , smażyć roladki na rumiano z obu stron.
Komentarze