Roladki drobiowe na ciepło i na zimno – doskonałe. Z dodatkiem omletu z pietruszką i małego paska czerwonej papryki. Idealne świąteczne danie obiadowe, smaczne, kolorowe.
40 min
Dla 9 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 9 sztuk:
3 duże pojedyncze piersi z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 łyżka mąki (Lubella, wrocławska typ 500)do omletu
2 łyżki suszonej natki pietruszki
3 jajka
1 łyżeczka masła
Sól, pieprz
1 czerwona papryka
2 jajka
4 łyżki mąki do obtoczenia roldek(Lubella wrocławska typ 500)
Olej do smażenia
Do dekoracji:
Zielona pietruszka, czerwona papryka
Roladki drobiowe z omletem z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć, każdą część podzielić na 3 plastry. Rozbić przez folię na grubsze plastry, natrzeć przyprawą do kurczaka, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Jaja wybić, posolić do smaku, ubić trzepaczką na puszystą masę, dodać małymi porcjami mąkę i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pietruszkę, pieprz do smaku, wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, wylać omlet, usmażyć na złoty kolor z każdej strony, pokroić na paski długości rozbitego mięsa.
Paprykę opłukać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić wpaski.
Na rozbitym mięsie ułożyć paski omletu, pasek papryki, zwinąć mokrymi palcami.
2 jajka rozkłócić, na drugim talerzu wysypać makę. Na patelni rozgrzać olej, roladki obtoczyć w jajku, następnie w mące, smażyć na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać ciepłą wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze