Doskonały dodatek do obiadu. Pyszne roladki, pachnące masełkiem. Natka i chrzan dają fantastyczny smak. Polecam.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka ok 600 g
ziołowa przyprawa -kurczak po staropolsku
120 g masła
łyżka chrzanu ze słoiczka
pęczek natki pietruszki
pieprz czarny świeżo mielony
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Roladki drobiowe z masłem, chrzanem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą, osuszoną natkę pietruszki drobniutko posiekać. Przełożyć do salaterki i dodać masło i chrzan. Dokładnie rozetrzeć składniki. Dodać szczyptę soli i pieprz czarny świeżo mielony. Podzielić na cztery części i utoczyć wałeczki. Jeśli jest problem wystarczy schłodzić masło w zamrażarce, żeby było bardziej twarde.
Mięso umyte, osuszone przekroić wzdłuż. Powstaną cztery porcje. Każdy kotlet ładnie rozbić i oprószyć przyprawą staropolską do kurczaka. Nie solić, bo przyprawa zawiera sól. Na każdej porcji ułożyć wałeczek z masła i zawinąć mięso w rolkę. Uformować w dłoniach roladę obsypując delikatnie mąką.
Kolejno rolady zamaczać w rozbełtanym jajkach i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, na oleju rzepakowym.
Podawać z sałatą, ziemniakami lub ulubioną sałatką.
Smacznego.
Komentarze