Rewelacyjne połączenie drobiowego mięsa, roztopionego sera pleśniowego i owoców egzotycznych. Roladki wychodzą soczyste, ze słodko-pikantną nutą. Tego trzeba spróbować.
45 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
-3 pojedyncze filety z kurczaka bez polędwiczek
-1/2 dojrzałego mango
-4 kiwi
-2 łyżki oleju rzepakowego
-200 g sera brie z ziołami
-1 łyżeczka suszonych mielonych oliwek
-1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
-1 łyżeczka soli gruboziarnistej
-świeżo mielony kolorowy pieprz
Roladki drobiowe z mango i serem brie pieczone w plastrach kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię na dość cienkie kotlety. Każdy plaster nacieramy kolejno: solą, świeżo mielonym pieprzem (obficie), oliwkami i suszonymi pomidorami.
2.Ser dzielimy na 3 plastry. Mango na 10 plasterków. Na brzegu mięsa układamy ser i po 2 plasterki mango. Zwijamy roladkę.
3.Spinamy wykałaczkami, aby się nie rozpadła.
4.Na blaszce wyłożonej folią aluminiową układamy pokrojone w plasterki wcześniej obrane dwie kiwi. Na nie wykładamy roladki.
5.Pozostałe dwie kiwi również obieramy i kroimy w plastry. Przykrywamy nimi mięso. Całość pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Komentarze