Roladki drobiowe z grzybami z piekarnika

0 (0 ocen)

Pyszne mięsko drobiowe z soczystym wnętrzem grzybowym.

Składniki:

  • dla 4 osób:
    2 podwójne filety z kurczaka
    1 cebula
    2 garście grzybów suszonych
    lubczyk
    por biała część
    sól
    pieprz
    przyprawa do kurczaka
    olej do smażenia

Roladki drobiowe z grzybami z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć na noc. Mięso oczyścić, usnąć kostki i każdy kawałek osobno roztłuc. Oprószyć przyprawami z obu stron. Namoczone grzyby ugotować do miękkości, wystudzić i posiekać. (wody nie wylewać).
  • 2. Cebulę i pora obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni i odrobinie oleju usmażyć posiekane grzyby i cebulę oraz pora. Doprawić solą, pieprzem, lubczykiem. Gotowy farsz układać na rozbitym mięsie, zwijać jak roladki a następnie układać obok siebie w naczyniu do zapiekania. Wodę z grzybów (zimną) ok 0,5 szklanki rozprowadzić z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Podlać mięso. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 30 min. pod przykryciem a później jeszcze 20 min bez przykrycia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy