Pyszne mięsko drobiowe z soczystym wnętrzem grzybowym.
Składniki:
dla 4 osób:
2 podwójne filety z kurczaka
1 cebula
2 garście grzybów suszonych
lubczyk
por biała część
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Roladki drobiowe z grzybami z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć na noc. Mięso oczyścić, usnąć kostki i każdy kawałek osobno roztłuc. Oprószyć przyprawami z obu stron. Namoczone grzyby ugotować do miękkości, wystudzić i posiekać. (wody nie wylewać).
2.Cebulę i pora obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni i odrobinie oleju usmażyć posiekane grzyby i cebulę oraz pora. Doprawić solą, pieprzem, lubczykiem. Gotowy farsz układać na rozbitym mięsie, zwijać jak roladki a następnie układać obok siebie w naczyniu do zapiekania. Wodę z grzybów (zimną) ok 0,5 szklanki rozprowadzić z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Podlać mięso. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 30 min. pod przykryciem a później jeszcze 20 min bez przykrycia.
Komentarze