Propozycja na delikatne, smaczne i kolorowe roladki drobiowe z groszkowo - marchewkowym wnętrzem, otulonym tymiankową nutą - w sam raz na lekki, ale pożywny obiadek :-)
30 min
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 marchewki
- tymianek
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
+ bulion warzywny lub drobiowy
Roladki drobiowe z groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek odcedzamy z zalewy.
2.Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy je na odrobinie oleju do momentu aż delikatnie zmiękną, a nadmiar soku odparuje. Podczas smażenia dodajemy szczyptę soli.
3.Piersi kurczaka oczyszczamy z włókien i błonek, filetujemy i rozbijamy za pomocą tłuczka*.
*Każdy filet rozbijamy przez folię spożywczą, aby uniknąć ewentualnego rozpryskiwania i rozerwania się mięsa.
Tak przygotowanego kurczaka obsypujemy z jednej strony solą, pieprzem oraz tymiankiem.
6.Roladki zawijamy i spinamy za pomocą wykałaczek.
7.Następnie podsmażamy je z obu stron na oleju rzepakowym do lekkiego zarumienia, a następnie zalewamy odrobiną bulionu i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut (po 5 minut z każdej strony).
8.Gotowe roladki podajemy z ulubionymi dodatkami. Można je jeść samodzielnie lub w połączeniu z delikatnym sosem.
Życzę smacznego! :)
Porady
Roladki świetnie komponują się z sosem czosnkowym.
Komentarze