Roladki drobiowe z groszkiem i marchewką

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

Propozycja na delikatne, smaczne i kolorowe roladki drobiowe z groszkowo - marchewkowym wnętrzem, otulonym tymiankową nutą - w sam raz na lekki, ale pożywny obiadek :-)

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 piersi z kurczaka
    - 1 puszka zielonego groszku
    - 2 marchewki
    - tymianek
    - sól
    - pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia)
    + bulion warzywny lub drobiowy
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Roladki drobiowe z groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Groszek odcedzamy z zalewy.
  • 2 2. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy je na odrobinie oleju do momentu aż delikatnie zmiękną, a nadmiar soku odparuje. Podczas smażenia dodajemy szczyptę soli.
  • 3 3. Piersi kurczaka oczyszczamy z włókien i błonek, filetujemy i rozbijamy za pomocą tłuczka*.

    *Każdy filet rozbijamy przez folię spożywczą, aby uniknąć ewentualnego rozpryskiwania i rozerwania się mięsa.

    Tak przygotowanego kurczaka obsypujemy z jednej strony solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  • 4 4. Następnie układamy porcję podsmażonej marchewki...
  • 5 5. ...a następnie porcję groszku
  • 6 6. Roladki zawijamy i spinamy za pomocą wykałaczek.
  • 7 7. Następnie podsmażamy je z obu stron na oleju rzepakowym do lekkiego zarumienia, a następnie zalewamy odrobiną bulionu i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut (po 5 minut z każdej strony).
  • 8 8. Gotowe roladki podajemy z ulubionymi dodatkami. Można je jeść samodzielnie lub w połączeniu z delikatnym sosem.
    Życzę smacznego! :)

Porady

Roladki świetnie komponują się z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować