Roladki drobiowe nadziewane pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka myjemy, osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na pół jednak nie przecinamy do końca. ( ma wielkość podwójnego filetu) kładziemy na desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem aby bo nie porozrywać.
Filet nacieramy solą, pieprzem, papryką, odrobiną chili i odkładamy. W tym czasie robimy farsz.
Pieczarki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię, doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy do czasu aż cała woda wyparuje. Pieczarki studzimy. Na mięso kładziemy dość gruby plaster sera żółtego na to porcję farszu grzybowego, następnie rolujemy tworząc roladkę. Każdą roladkę panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Jeśli jest taka potrzeba roladki spinamy wykałaczka. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem klarowanym, każdą roladkę smażymy na rumiano z każdej strony. Następnie przekładamy ja do piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Najlepiej smakują na ciepło. Ale na kanapce też są smaczne.
Roladki zamiast do piekarnika możemy także przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.
Komentarze